Sunday, March 11, 2007

Άσυλο και φοιτητικές νεολέρες

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία ψηφίστηκε τελικά την εβδομάδα που μας πέρασε, με την απουσία των υπολοίπων κομμάτων από την συνεδρίαση, σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας του κυβερνώντος κόμματος. Την ίδια (από)φασιστικότητα επέδειξε για άλλη μια φορά και η ελληνική αστυνομία στις πορείες διαμαρτυρίας εκτοξεύοντας δακρυγόνα για χαβαλέ σαν να είναι στρακαστρούκας και με φυσικό επακόλουθο η κατάσταση γρήγορα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ουσιαστική κουβέντα για τον χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν έγινε πουθενά τον τελευτά καιρό, παρα μόνο κουβέντα για το τι προβλέπει ο νέος νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο και την διοίκηση των πανεπιστημίων. Προσπερνώντας αυτό το γεγονός προς το παρόν θα ήθελα και εγώ να σταθώ σε δυο σημεία του νόμου.

Απορίας άξιο είναι πως ο κόσμος έχει φάει τον πρόλογο από τους πολιτικούς και τα κανάλια που κατηγορούν το πανεπιστημιακό άσυλο όταν καίγεται η φρουρά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, η Χ τράπεζα 2 χλμ. μακριά από το πανεπιστήμιο, η Τούμπα, το πελεκούδι ή τα κάρβουνα στην ψησταριά του Ζήση.

Ο καινούργιος νόμος προβλέπει ότι το πανεπιστήμιο θα ορίζει ποιοι από τους χώρους του αποτελούν άσυλο και είμαι περίεργος να δω πως θα εφαρμοστεί ο νόμος. Θα τριγυρνάνε οι μπάτσοι με σχεδιαγράμματα της πανεπιστημιούπολης στο χέρι? Θα αναρτηθούν μεγάλες πινακίδες που θα αναγράφουν «ΠΡΟΣΟΧΗ. ΕΙΣΕΡΧΕΣΘΕ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ>> ? Θα γίνονται συλλήψεις και τα βρίσκουμε μετά στο δικαστήριο?

Η διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες καλύπτονται από το προυπάρχον νομικό πλαίσιο και η έκταση τους είναι ίδια με τους υπόλοιπους χώρους εκτός ασύλου. Κανένας νοήμον άνθρωπος δεν επαναπαύεται στην ιδέα του ασύλου όταν γνωρίζει ότι μέσα σε αυτό κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός ασφαλιτών. Εξάλλου η διακίνηση ναρκωτικών εύλογα γίνεται στα πανεπιστήμια, στα πλαίσια της ακαδημαϊκής έρευνας των φοιτητών. Εκτός αυτού δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η ακαδημαϊκή δραστηριότητα σταματάει στους χώρους εκτός από τις αίθουσες όταν τμήματα της έρευνας δεν έχουν καν αίθουσες και γραφεία και συντάσσουν εργασίες στο κυλικείο της σχολής...

Ένα ακόμα σημείο του νόμου στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, αυτήν την φορά για να συγχαρώ την κυβέρνηση, είναι η θεσμοθέτηση της καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών για την εκλογή του πρυτανικού συμβουλίου. Είναι ένα σημείο στο οποίο αντιτάσσονται όλες οι κομματικές νεολαίες (ξύπνησε ακόμα και η ΔΑΠ !) και αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που με κάνει να το εκλαμβάνω ως θετικό. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι αυτό θα αλλάξει κάτι πρακτικά σχετικά με την κατάσταση μιας και μεγάλος νικητής στης πανεπιστημιακές εκλογές είναι η αποχή αλλά μου αρέσει να αποδυναμώνονται έστω επισήμως οι κομματικές νεολέρες.

Προσωπικά πάντα θεωρούσα την ημέρα των εκλογών στο πανεπιστήμιο σαν μια καλή ευκαιρία για ύπνο, έχω της απόψεις μου, πήγαινα στο πανεπιστήμιο για να κάνω μια συγκεκριμένη δουλεία, ποτέ δεν με εξέφρασε κάποιο κόμμα ιδιαίτερα και ούτε ένιωσα ποτέ μου την ανάγκη να ανήκω κάπου. Ποτέ μου δεν χώνεψα κανέναν κομματικό νεολαίο με αυτή του την ιδιότητα . Η άποψη μου είναι ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι μαλάκες που θέλουν να γίνουν σαν τους γονείς τους και ποτέ δεν σκέφτηκαν αν οι γονείς τους ήταν πάντα τόσο μαλάκες όσο είναι αυτοί τώρα ή είναι συνέπεια της προχωρημένης ηλικίας. Πιστεύω ότι ένας νέος ωφελεί στα νιάτα του θεωρητικά τουλάχιστον να είναι αναρχικός, να είναι ουτοπιστής.

Πέφτουν σαν τα κοράκια από την πρώτη μέρα «Θέλεις βοήθεια στην εγγραφή?», αργότερα «Μεγάλε αν γραφτείς θα έχεις κερασμένο μπουκάλι στα μπουζούκια». Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι παπάρες? Έμαθα γραφή και ανάγνωση στο λύκειο και διατηρώ έναν αξιοσέβαστο αριθμό μπουκαλιών στο σπίτι μου ώστε να διατηρούμαι σε φόρμα.

Ποιος είναι αυτός ο μαλάκας στην τηλεόραση που εκπροσωπεί τους καταληψίες,, ποιος του φόρτωσε την κασέτα που αναπαράγει σε κάθε του εμφάνιση? Πρώτος στις πορείες πρώτος και στα μαθήματα στο λύκειο έτσι φίλε? Γιατί εγώ θυμάμαι την ΠΚΣ να δηλώνει στην αρχή του φοιτητικού κινήματος ότι δεν συμφωνεί με αυτήν την μορφή αγώνα? Γιατί νομίζει τώρα ότι είναι χωράφι της?

Οι καταλήψεις σιγά σιγά λύνονται αλλά η αντιπαράθεση δεν σταματάει και ο πόλεμος είναι πάνω απ’όλα ατομικός. Θα συνεχίσουμε τις δουλείες μας, τις κουβέντες μας και το ποτάκι μας και θα αφήσουμε σε αυτούς να βγάλουν τους λόγους τους. «Μίζερα τσομπανόσκυλα, περιθωριακά».

Νέο κύμα καταλήψεων στα πανεπιστήμια ετοιμάζεται στην Γαλλία από ότι μεταδίδουν οι ανταποκριτές μας. Είχα σκοπό έτσι και αλλιώς να πάω την άνοιξη, όταν τελειώσω από την δουλεία για χαβαλέ, μπορεί να πετύχω και ένα κομμάτι της δράσης. Ελπίζω να προλάβω πριν βάλει charter και η ΠΚΣ.

2 comments:

drsmoke said...

΄΄ενα μεγάλο θέμα είναι πώς οι φοιτητές να μην σκέφτονται με βάση την αγορά, και να παίρνουν πτυχίο όσο το δυνατον γρηγορότερα επειδή βιάζονται να μπούν στο πάρε-δώσε.Όσο για τα κομματόσκυλαπάντα θα υπάρχουν και ζουν ανάμεσα μας..

εκέινο για τα ναρκωτικα και την ακαδημαική έρευνα, δεν το πολυέπιασα..ειρωνεία ολέεεεεε????

henry mouchinaski said...

Μέρος του προβλήματος κατά τη γνώμη μου,είναι και η εν γένει αντίθεση σε όποιον νόμο πάει να εφαρμοστεί.Δηλαδή,όταν με το που ανακοινώνεται κάποια μεταρρύθμιση,σπεύδουμε να ταχθούμε συλλήβδην αντίθετοι και να προχωρήσουμε σε καταλήψεις.Άλλοι για να αντιπολιτευτούν,άλλοι για να αποδείξουν τη λαϊκή τους επικυριαρχία και άλλοι για τον χαβαλέ.Μπράβο στον psylus που αναγνώρησε και ένα θετικό στοιχείο στον νόμο και δεν τον καταδίκασε κομπλεξικά στο όλο του.